• DİL SEÇİMİ
  • TR
  • EN
  • ARAMA

T.C. ENERJİ KENTLERİ BİRLİĞİ

BAŞKANLAR YENİLENEBİLİR ENERJİ İÇİN SAMSUN’DA BULUŞTU

05.05.2017

Birliğimizin Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Samsun Büyükşehir, Havza ve Terme Belediyelerinin ev sahipliğinde, birlik üyelerinin katılımıyla Samsun’da gerçekleştirildi. 

Sheraton Otel’in kongre salonunda gerçekleştirilen toplantıya Birlik Başkanımız ve Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar BAHÇECİ, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya YILMAZ, Havza Belediye Başkanı Murat İKİZ, Terme Belediye Başkanı Şenol KUL, Danimarka Başkonsolosu Jesper KAMP, üye belediye başkanları, meclis üyeleri, danışma kurulu üyeleri ve basın mensupları katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan Meclis Toplantısına, Birlik Başkanımız Yaşar BAHÇECİ başkanlık yaptı. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Afyonkarahisar İli Dinar Belediyesi ve Bolu İli Göynük Belediyesi’nin üyelik katılımlarının kabulü ile birlikte Birlik üye sayısı 109’a yükseldi.

Öğleden sonra düzenlenen “Başkanlar Yenilenebilir Enerji İçin Buluşuyor” konulu programın açılış konuşmasını ilk olarak Havza Belediye Başkanı Murat İKİZ yaptı.

 

HAVZA BİR JEOTERMAL KENTİ OLACAK 

Murat İkiz: “Öncelikle bütün misafirlerimize Samsunumuza hoş geldiniz diyorum. Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği 1997 yılında Kızılcahamam’da kurulduğunda kurucu üyelerinden biriydim. Yaklaşık 13 yıldır Birliğin başkan vekilliğini yapıyorum. Kırşehir Belediye Başkanımızın 2009 yılında birlik başkanı seçilmesi ile birliğimiz büyük bir gelişme gösterdi. Üye belediye sayımız eskilerde 40 iken şimdilerde otellere sığmıyoruz. Samsunumuz jeotermal kaynaklar açısından oldukça zengin bir il. Özellikle Havza’da, bu kaynakları termal turizmde çok etkin bir şekilde kullanıyoruz. Yarın düzenlenecek Samsun gezisinde misafirlerimize bu kaplıcalarımızı da gezdireceğiz. Ayrıca bu sene Havza Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezimizi de hizmete açmayı planlıyoruz. Yeni yapılacak beş yıldızlı otellerimiz ile birlikte Havza bir jeotermal kenti olacak.” dedi.

Başkan İkiz’in ardından Terme Belediye Başkanı Şenol Kul bir konuşma yaptı. Başkan Kul ise şunları söyledi: “Sıcak kişiliği ve sıcak tutumu ile herkesin içini ısıtan değerli başkanlarımızı saygı ve sevgi ile selamlıyorum. Birliğimizin meclis toplantısında Samsun’da çok önemli kararlar aldık. Birliğimiz artık sadece jeotermalde değil yenilebilir enerjinin her alanında biz üyelerine hizmet edecek. Şahsım ve diğer üyelerimiz adına çok mutlu olduğumu belirtmek istiyorum.”

Birlik Başkanımız Yaşar BAHÇECİ: “Başta Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere, Havza ve Terme Belediye Başkanlarımıza misafirperverlikleri için teşekkürlerimi sunuyorum. Toplantımızı Kurtuluş Savaşı'nın başlangıç noktası Samsun'da düzenlemekten büyük bir mutluluk duyuyorum.” diyerek şunları söyledi: “Birlik üyelerimiz ile Samsun’da bir araya gelmek bizler için çok önemli. Duayen bir belediye başkanının yapmış olduğu birçok projeyi Samsun’da gördük. Başkanlarımız ile bu toplantımızda çok güzel istişareler yaptık. Dünya hızla gelişiyor. Birlik olarak bu gelişime ayak uydurmalıyız. Bu yüzden rüzgâr ve güneş enerjisinden enerji üreten belediyelerimizi de birliğimiz bünyesine katacağız. Bu sayede birliğimiz daha güçlü hale gelecek. JKBB ailesi olarak bundan sonra jeotermal, rüzgâr ve güneş olmak üzere üç ayrı komisyon kurarak belediyelerimize bu alanlarda da ciddi destekler vereceğiz. Bu çalışmalarımızı alanında uzman kişiler ile yapmak için GÜNDER Genel Sekreteri Faruk Telemcioğlu’nu, Başkent Üniversitesinden Prof Dr. Birol KILKIŞ’ı, YEGM’den Mustafa Çalışkan ve Dr. Yüksel Malkoç’u Birlik Danışma Kurulumuza aldık. Artık bu değerli isimler de bizimle birlikte belediyelerimize danışmanlık yapacaklar.

“HÜKÜMETİMİZİN BELİRLEDİĞİ 2023 ENERJİ VİZYONUNDA YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARININ KULLANILABİLMESİ SON DERECE ÖNEMLİ BİR YER TUTUYOR. BU NOKTADA EN ÖNEMLİ AKTÖRLER DE BİZLER OLACAĞIZ. BELEDİYELER VE BELEDİYE BAŞKANLARI, YATIRIMCILARI VE HALKI BİLİNÇLENDİRMEK İÇİN ÇOK ÖNEMLİ ROL ÜSTLENECEK"

“Belediyeler olarak bizler yenilenebilir enerjinin önemini çok iyi biliyoruz. Ülkemiz bir petrol ve doğal gaz ülkesi değil. Ancak Türkiye bir yenilenebilir enerji kaynağı ülkesidir. Özellikle bir jeotermal, rüzgâr ve güneş ülkesidir. Doğalgazda %98, petrolde %90 dışa bağımlıyız. Doğalgaz ve petrolde doğrudan bu kadar dışa bağımlı oluşumuz, ülkemizin çok hızlı stratejiler ve politikalar geliştirmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Yenilenebilir enerji kaynakları içinde bu günlerde en avantajlı olduğumuz kaynaklar; jeotermal, rüzgâr ve güneştir.  Bu enerji alanlarında daha aktif olmak, fırsatı kaçırmamak, bunun için de ilgili mevzuatın daha sağlıklı şekilde uygulanabilir olmasının sağlanması, devletimizin 2023 yılı hedeflerinde enerji vizyonumuzun gündemde olması ile mümkündür. 2023 vizyonu hedefine ulaşmayı destekleyen enerji projeleri bu nedenle önceliklidir. İşte bu noktada; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın çalışmaları büyük bir önem arz etmekte. Enerjide 2023 vizyonu başlığı altında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sayın Berat Albayrak’ın ciddi projeleri var. Bakanlık çatısı altında gerçekleşecek bu projelerin en önemli aktörleri belediyelerdir. Belediye Başkanı, belediye çalışanı yenilebilir enerjinin önemini ve değerini bilecek ki, bunu yatırımcıya ve halka anlatacak. Böylelikle; enerjide 2023 vizyonu yerelde başlayacaktır.”

Başkan Yaşar Bahçeci, GÜNDER ve Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü ile ortak yapılacak olan ‘Enerji Okulu Projesi’ hakkında belediye başkanlarını bilgilendirdi.

Birliğimize yeni katılan Prof. Dr. Birol KILKIŞ, Mustafa ÇALIŞKAN, Faruk TELEMCİOĞLU ve Dr. Yüksel MALKOÇ üye belediyelerimize tanıtılarak, kendileri hakkında bilgiler verildi.

Açılış konuşmasını son olarak Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya YILMAZ yaptı. YILMAZ şunları söyledi.

“Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği üyelerini Samsun’da ağırlamış olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Sizlere ev sahipliği yapmak bizler için büyük bir şeref. Belediye birliklerinde, üyeler bir araya geldiklerinde belediyeler için büyük bir istişare alanı ve ortamı oluşturuluyor. Unutmayalım dünyadaki savaşların ana nedeni enerji. Ülkemiz de ne yazık ki enerji fakiri bir ülke. Bakanlığımız enerji konusuna çok ciddi bir çaba sarf ediyor. Ama bu da yeterli değil, el ele vererek enerjide kurulu gücümüzü daha da yükseltmemiz gerekiyor. Unutmayalım ki, bu coğrafyada yaşamak diğer coğrafyalara göre çok daha zor ve kıymetli. Ülkemizi daha da güçlendirmek için ana vizyonumuz enerji yatırımları olmalı. 2000'li yılların başında Süleyman Demirel Cumhurbaşkanıydı. 'Bugün 40 bin megavat kurulu gücümüz var' dedi. '3 bin dolar seviyesinde kişi başına düşen gelirimiz var' dedi. 'Bu 40 bin megavat kurulu gücümüzü 80 bin megavata getirebilirsek her şey çok güzel olacak' demişti. Şu anda bizim kurulu gücümüz 60 bin megavat. Yani AK Parti iktidarı 2002 yılından bu yana 15 senede 40 bin megavata bir 20 bin megavat ekledi. 40 bin megavat Cumhuriyet'in kurulduğu yıldan bu yana kurulan toplam enerji üreten proseslerin toplamda ürettiği enerji miktarıydı. Allah'a çok şükür 94 yıllık Cumhuriyet tarihinde yapılanın yarısını son 15 yıl içerisinde yaptık. Ama bu yetmiyor. Biz şimdi kişi başına düşen gelirde 20 bin dolarlar seviyesine gelmek istiyoruz. Bunun için yapılacak şey ise, çok daha fazla yenilenebilir enerjiden, jeotermal santrallerden ve her türlü kaynaktan istifade etmekten geçiyor.”

Açılış konuşmalarının ardından Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı “Samsun Enerji Projeleri ile Örnek Oluyor” konulu sunumu ile Büyükşehir Belediyesinin ilgili projelerini anlattı. Ardından Kalkınma Bankasından Serdar Çatakçı “Dünya Bankası Kaynaklı Jeotermal Geliştirme Projesi ve Risk Paylaşım Mekanizması” konulu sunumu ile mevcut kredi ve hibeler ile ilgili katılımcıları bilgilendirdi. Son olarak Danimarka Başkonsolosu Jesper Kamp “Çöpten Enerjiye ve Merkez Isıtma - Danimarka Modeli” sunumu ile Danimarka’nın yenilenebilir enerjiyi hem elektrik üretiminde hem de merkezi ısıtma sisteminde nasıl kullandığını anlattı. Samsun Buluşmasının ilk günü Büyükşehir’in düzenlediği gala yemeği ile sona erdi.

Programın ikinci günü ise teknik ve kültürel gezi ile devam etti. Katılımcılar, Samsun’daki belediye projelerini yerinde inceledi. Daha sonrasında ise kent müzeleri, Kızılırmak Kuş Deltası, Vezirköprü Kanyonu ve Havza Bölgesi gezildi. Havza bölgesindeki kaplıcalarda incelemelerde bulunan heyete bölgeyle ilgili bilgiler verildi.

Samsun gezisi sırasında çekilen fotoğraflara ulaşmak için tıklayınız.

05.05.2017